Apartament na Mokotowie

Głównym założeniem projektowym było stworzenie przestrzeni, w której domownicy mogliby odpocząć od zgiełku miasta, żyjąc jednocześnie w jego centrum.

Mieszkanie ma dwie kondygnacje, dzięki czemu w naturalny sposób oddzielono strefę prywatną od towarzyskiej. Na parterze znajduje się łazienka oraz pokój dzienny połączony z kuchnią. Na górze sypialnia, garderoba, pokój dla gości i druga łazienka.

Bezpośrednie sąsiedztwo parków zainspirowało nas do przeniesienia zieleni do wnętrza mieszkania. W ten sposób powstała zielona ściana, na którą składa się 143 kwiatów, która pomaga wyciszyć się po całym dniu intensywnej pracy.

Z uwagi na zamiłowanie właścicieli do organizowania spotkań z przyjaciółmi i wspólnego gotowania, połączono kuchnię z pokojem dziennym. Dzięki temu rozwiązaniu wszyscy goście mogą swobodnie komunikować się, bez względu na to, czy preferują rozmowy toczące się w części dziennej, czy też wspólne gotowanie w kuchni.

Obie łazienki znajdujące się w mieszkaniu inspirowane są architekturą Dalekiego Wschodu. Podłogi z drewna teakowego, a także łupek kwarcowy/black slate i beton architektoniczny na ścianach, nawiązują do prostoty i istotnej roli natury, charakterystycznych dla architektury Dalekiego Wschodu, której ogromnymi fanami są właściciele mieszkania.

Leave a Comment